Splashzeilers zetten zich in voor de wetenschap

1655Meerdere Splashzeilers zetten zich in als testpersonen bij twee interessante wetenschappelijke onderzoeken. Het eerste onderzoek gaat over de vraag welke factoren bepalend zijn om een topzeiler te worden. De onderzoekers willen graag weten of ervaren zeilers de wind anders beleven dan minder ervaren zeilers. Dit testen ze in een windsimulator. Aan dit onderzoek doen onder andere Olympische topzeilers mee, maar ook aankomende talenten en onze Splashzeilers. Joost Pluijms van de Faculteit Bewegingswetenschappen (VU Amsterdam) gaat op dit onderzoek promoveren en voert een experiment uit in samenwerking met Fabian Mulder van de Faculteit Industrieel Ontwerpen (TU Delft). Dit onderzoek wordt ondersteund door het Watersportverbond en InnoSportLab® Den Haag. We kunnen niet wachten om de uitkomsten van dit onderzoek te horen!

1656Het tweede onderzoek waar onze zeilers als testpersonen aan meewerkten is de ontwikkeling van een realistische zeilsimulator: een trainingsinstrument waarmee je “op het droge” kunt zeilen en precies te zien krijgt op welke punten het goed gaat en wat beter kan. Tevens kun je bijvoorbeeld het Olympisch vaarwater invoeren en in Nederland trainen alsof je op het Olympisch water zelf traint. Op de komende HISWA zal deze sailsimulator ook staan, komt dus allemaal en kijk of je de hoogste score van het zeilen van de wedstrijdbaan kunt verbeteren. Een Splashzeilster is op dit moment recordhoudster!
Deze onderzoeken gaan de zeilsport echt verder helpen en we zijn geweldig trots op deze wetenschappers van TU Delft, VU Amsterdam en het InnoSportLab®!

Als je meer wilt weten kijk dan op innosportlabdenhaag.nl of op facebook.com/sailsim

442