Nieuwsbrief 2017-1

Beste zeilers, ouders, begeleiders en families

Namens het bestuur van de SKON wensen we jullie allemaal een geweldig 2017 toe. Wat ons betreft wordt het een heel mooi jaar met mooie evenementen, een spetterend WK en heel veel plezier met elkaar. Met deze nieuwsbrief willen we jullie bijpraten over de laatste ontwikkelingen.

Promotie reglement A1, A2 en B wordt aangepast

Op de SKON website hebben we al gepubliceerd dat we het komend jaar de klasse indeling A1, A2 en B gaan wijzigen. De A1 en A2 zullen worden samengevoegd. We zullen de wedstrijden gaan varen in A en B. Dit was al meerdere jaren een veelgevraagde wens en die hebben we gehonoreerd. De velden worden groter en qua wedstrijdzeilen uitdagender en het doorstromen/ promoveren wordt eenvoudiger. We hebben er alle vertrouwen in dat met deze beslissingen de wedstrijden aantrekkelijker worden.

Gaat de SKON een Laserteam starten?

Deze vraag is ons de laatste maanden vaak gesteld. Het antwoord is zowel nee als een beetje ja. Wat is het geval: afgelopen jaar was er vrij grote groep T&T-zeilers die de overstap naar de laser wilde maken. In het verleden zijn er meer Splash zeilers overgestapt, en dat was soms succesvol, soms niet. De Splash klasse kent een sterke sociale samenhang, positieve sfeer en heel goed functionerende teams (zowel vanuit de verenigingen als de T&T-ploeg). De vraag van de groep die over wilde stappen was of ze op zelfde manier samen kunnen doorgaan zoals ze dat bij de T&T-ploeg gewend waren. De gedachte is dat de zeilers daarmee een betere basis hebben om succesvol binnen de Laser Radiaal te kunnen meedoen. We ondersteunen een goede overstap naar de Laser natuurlijk van harte maar we zijn en blijven wel de Splash Klasse Organisatie. We hebben voor de volgende oplossing gekozen: we vormen een laserteam dat volledig financieel en materieel zelfstandig werkt met een eigen dagelijks bestuur. Vanuit de SKON participeren we in dat bestuur en bieden we organisatorische en logistieke ondersteuning. We gaan samenwerken en samen trainen waar dat mogelijk en wenselijk is. Dat betekent dat er onderling kennis wordt uitgewisseld, en soms wordt er met elkaar gespard. De Laser agenda kent overlappingen met de Splash Kalender en tijdens de U4 en DYR zullen we elkaar uiteraard zien. Max Rebel, voormalig Delta Lloyd NBT Laser zeiler en groot geworden in de Splash, gaat de Lasergroep trainen. We kunnen weer gebruik maken van de kennis en trainingsschema’s van Max Rebel. We denken dat we hiermee het jeugdzeilen in Nederland ondersteunen en het belang van de Splash klasse als breedte- en opleidingsklasse onderstrepen. Een win-win situatie dus.

Splash Red 2017

Het afgelopen jaar was in Nederland anders dan in het buitenland, niet zo’n goed ‘Red’ jaar. Maar daar lijkt verandering in te komen. Op initiatief van Raoul van Dok zijn er ruim acht fanatieke Red-zeilers bij elkaar gekomen om van de RED weer een actieve klasse te maken. We gaan een paar evenementen uitkiezen waar we een serieuze RED-start willen hebben. Daarnaast gaan we werk maken van het Nederlands klasse-kampioenschap. Voor iedereen die overweegt een RED-zeil te kopen, heeft de SKON een aantal gebruikte zeilen te koop. Deze zeilen zijn nog in uitstekende staat. Daarnaast is bij Geert Wijma nog steeds een interessante kortingsregeling mogelijk wanneer je een oud Flash zeil inruilt. Wil je meer weten laat dit weten aan Jelmer Zittema.

Bandol

Wie ook in winterperiode eigenlijk liever wil zeilen, kan tijdens de voorjaarsvakantie meedoen aan de trainingsweken in Bandol aan de Côte d’Azur tussen Marseille en Toulon. Je kunt bij verschillende verenigingen aansluiten: Regatta Center & Jeugdzeilvereniging Muiderzand, De Braassemermeer en Regio Noord.

Splash aanwezig bij boatshows

Vrijdag 10 tot en met woensdag 15 februari zal de Splash vertegenwoordigd zijn op de ‘Boot Holland’ in Leeuwarden. De openingstijden kun je vinden op internet Boot Holland 2017. De standbemanning wordt verzorgd door JWZ, de organisatie van Jeugdwedstrijdzeilen in Noord Nederland. Wil je hen helpen? Laat dit dan weten aan Evelyn van Leur-Slager.

Hoe de HISWA gaat verlopen weten we nog niet precies. Het zal in ieder geval niet meer met dezelfde gezamenlijke stand met jeugdklassen zijn als vorig jaar. We zijn nog in overleg met Jachtwerf Heeg en NPJ over de opties. Wil je helpen of heb je ideeën, laat dit dan weten aan Jan-Willem van Leijen.

 Help ons bekendheid te vergroten!

De Splash is een van de 3 belangrijkste jeugdklassen, organiseert vele wedstrijden en heeft het langstlopende T&T talentprogramma van Nederland. We hebben meer dan 300 leden en dit aantal is nog steeds stijgende. Best iets om trots op te zijn. Om deze stijgende lijn en dit ambitieniveau vol te houden hebben we jullie hulp nodig bij de promotieactiviteiten zoals opstapdagen, publiciteit via website, social media en het benaderen van de pers. Ons bestuurslid Promotie kan dit niet alleen. Daarom zoeken we hulp. Er is behoefte aan allerlei soorten capaciteiten: niet alleen schrijvers of internet-wizzards maar ook praktische mensen die b.v. willen helpen met opstapdagen. Ook zoeken we steunpunten in verschillende regio’s. Wil je helpen? Laat dit dan weten aan Evelyn van Leur-Slager.

 WK Splash 2017

Zet hem maar vast in je agenda. Het WK Splash zal 22 t/m 29 juli 2017 gehouden worden in Lelystad. De voorbereidingen zijn in volle gang en we kijken ernaar uit!

Wedstrijdprogramma

Voor de agenda zie de SKON-kalender 2017 op onze site.

De belangrijkste verandering is dat de laatste U4 komend jaar in plaats van in Roompot, op een andere plaats, meest waarschijnlijk Medemblik zal plaatsvinden. De Zeeuwse liefhebbers hoeven echter niet te treuren omdat de Sailing Tour in juni Bruinisse zal aandoen.

Voorlopig hoopt het bestuur dat het eerst even goed gaat vriezen zodat we kunnen schaatsen om daarna zo snel mogelijke weer het water op te kunnen om te zeilen.

We kijken ernaar uit om jullie straks allemaal weer terug te zien.

namens het gehele bestuur,
Gerard Aartsen
Voorzitter