Wedstrijden

SKON Sailing Tour
Veel zeilers stappen vanuit de Optimist over naar de Splash. Sommige jeugdzeilers starten in de Splash. Ook zie je de boot op veel zeilscholen rondvaren.

Als je wedstrijden wil gaan varen, kun je als zeiler veel kanten op. Een beginnend wedstrijdzeiler kan meedoen met Combi wedstrijden in zijn of haar regio. Dit zijn laagdrempelige wedstrijden op de binnenwateren. Eén keer per jaar vindt de landelijks Combi finale in Hoorn plaats en kunnen de regionale zeilers hun krachten meten. Wie wint de landelijke Combi?

Wil je deze Combi stap overslaan of kom je al uit het landelijke (Optimisten/OCN) wedstrijdcircuit dan kun je direct lid worden van de SKON en meedoen met de door ons georganiseerde wedstrijden. Wil je alleen op de binnenwateren blijven varen: ook goed! Sla dan gewoon de wedstrijden op stroom over.

Eindig je top 40 bij de OCN (de Optimistenkasse) dan start je bij ons in de A. Anders start je in de B en ga je je best doen om te promoveren naar de B. Twee keer per jaar heb je een kans om te promoveren.

Het lidmaatschap kost je € 42,-  per jaar en wat kun je dan van ons verwachten?

Nieuwkomers 
Als SKON willen we nieuwe Splash zeilers die nog geen lid zijn, de mogelijkheid bieden om eenmalig deel te nemen aan een SKON Sailing Tour. Op deze manier kun je ervaren hoe  het is om mee te doen aan zo’n evenement. Natuurlijk is het betalen van het inschrijfgeld verplicht. Vul het formulier hier in.

Ons jaarritme in een niet corona jaar: (vanaf november elk jaar staat ons wedstrijdschema op de site).

Paasweekend: opening seizoen
Normaal gesproken is de start van het seizoen het Paasweekend. Drie dagen Sailing Tour in Heeg of Sneek, we zouden dan zeilen van paaszaterdag tot en met tweede paasdag en op zaterdagavond vindt de jaarlijkse ALV plaats met alle zeilers en ouders. Helaas is deze opening gecancelled als gevolg van de maatregelen door COVID-19.

Wij hopen dat we in het voorjaar nog twee SKON Sailing Tours en in het najaar drie SKON Sailing Tours kunnen houden. De locaties zijn verspreid over het land en altijd praktisch voor wat betreft campers, kampeerplaatsen en eventueel te huren huisjes in de buurt. Tevens wordt er negen van de tien keer op zaterdagavond een BBQ georganiseerd waarvoor je je kan inschrijven, wel zo makkelijk.

Vaarwelkom te Grou: afsluiting van het seizoen
Traditiegetrouw wordt het zeilseizoen afgesloten in Grou. Daar vindt het Vaarwelkom plaats, voor vele mensen een begrip. Alleen de wedstrijden gevaren op zaterdag tellen tijdens het Vaarwelkom mee voor de ranking, want op zaterdagavond wordt het seizoen afgesloten met een samenzijn waar wordt teruggekeken op het jaar, de jaarprijzen worden uitgereikt, de nieuwe leden welkom worden geheten ed. . Daarna (dit valt buiten de organisatie van de SKON) gaan de zeilers naar feestcafé de Treemter alwaar bandjes worden uitgedeeld in verband met alcohol/ leeftijden e.d. Veel zeilers boeken dat weekend een kamer in Herberg Oer ’t Hout.

Ranking
Voor onze ranking (kijk daarvoor op de Notice of Race)  telt ook een aantal United4Sailing wedstrijden mee. Deze wedstrijden vinden plaats in Workum (Camping It Soal) en Medemblik (International Sailing Center).

Verder doen veel wedstrijdzeilers mee tijdens het Hemelvaartweekend met de DYR, de Dutch Youth Regtta. Locatie Camping It Soal, te Workum.

De DYR en de U4 wedstrijden zijn grote internationale evenementen waar o.a. ook de Lasers, de Optimisten en de HP boten varen. Een gezellige boel dus. Deze evenementen hebben eigen inschrijfsystemen én een eigen organisatie. Als SKON leveren we op onze eigen Splashbanen de rescue.

Daarnaast organiseert onze internationale klasseverenging de SCIA jaarlijks een EK.

Dit EK valt altijd in de zomervakantie. Al met al ben je ruim een week onder de pannen én als je met jouw team ook nog de week ervoor op locatie komt  trainen langer. Aan een sociaal programma wordt ook gedacht.

Herfstkamp
In de herfstvakantie organiseren we altijd een herfstkamp.  Dit kamp is voor de fanatieke A en B zeilers die lekker willen trainen en wie weet ook wel gescout willen worden (als dat al niet gedurende het seizoen is gebeurd) voor het Top en Talentteam. De toppers zijn dan al bekend (vanwege de najaarsranking).

Een tip: sluit je aan bij een sailing team of zeilvereniging  bij jou in de buurt. Zeilen met een team is leuk en als je op groot water bent ook wel zo veilig met een coach.

Weet je niet waar te beginnen: stuur een mail naar secretariaat@splashclass.org.