4 Oud Splash Zeilers in Team Heiner Talents

Dit voorjaar kwam Team Heiner met groot nieuws: Zij wil met de Heiner Talents de Volvo Ocean Race in 2020 meedoen. Trots zijn we daarop, vooral ook om dat maar liefst 4 zeilers van de Heiner Talents afkomstig zijn uit de Splash: Thijs van Tol, Julia Aartsen, Wes van Herpen en Rosalie Paardekooper.

Daarom zijn we afgereisd naar Lelystad, de thuisbasis van Team Heiner en hebben de 4 oud-Splash zeilers geïnterviewd over hun zeilervaringen.

 

Julia Aartsen: 19 jaar, studeert op de Hotelschool in Maastricht
Thijs van Tol: 23 jaar, komt van de Vrijbuiter Loosdrecht, werkt in de horeca
Rosalie: 21 jaar, komt uit Zoetermeer, studeert voedingsmiddelentechnologie in Den Bosch.
Wes: 19 jaar, doet eindexamen gymnasium in Den Bosch.

Hoe lang zeil je al?

Julia: Sinds mijn 14e. Begonnen in de Splash. Daarvoor zeilde ze wel op jachten met haar ouders. Een klasgenootje zeilde Splash, en daardoor heeft ze besloten dat ze wilde wedstrijdzeilen. Daarvoor heb je een boot nodig, en daar heeft ze zelf voor gespaard en is vervolgens bij de Vrijbuiter op Loosdrecht gaan wedstrijdzeilen.  Hoewel de meeste kids in de Optimist beginnen met wedstrijdzeilen is Julia dus in de Splash begonnen. Ze heeft een aantal WK’s, elke DYR ( Dutch Youth Regatta), United4’s meegedaan: Supergaaf, de evenementen samen optrekken met anderen en deze ervaring opdoen als je zo jong bent. Splash is ook wel een grote familie, je strijd op het water, maar elkaar helpen op de kant. Van mijn jaren in Top & Talent heb ik heel veel geleerd.

Thijs: Ben ongeveer in een boot geboren. Heeft tot zijn 15e in de Optimist ‘Need for speed” gezeild. Was eigenlijk te laat begonnen met wedstrijden in de Optimist, maar is door gegaan in de Splash.  Gekozen voor de Splash omdat hij niet zo groot was en een Laser was dus onverantwoord. De herinneringen: een hele gezellige groep vrienden, die er ieder weekend is en waarmee je de evenementen afgaat: het beroemde Vaarwelkom, EK’s in Tsjechië en Spanje, WK’s in België en Lelystad. Daarna in de Red, je eigen boot, een  Red zeil erop en gaan.

Rosalie:
Vanaf mijn 7e in de Optimist “White Dragon”, bij VEDTP. Eerst de Combi’s gezeild, U4’s, DYR’s. Aan de Splash vooral gezellige herinneringen. Toen was de drive om te winnen nog niet zo groot, wel elk weekend zeilen en meedoen aan EK’s en WK Lelystad. Je leert wel steviger in je schoenen te staan. Bijvoorbeeld tijdens een protest door de jury tijdens de WK in Tsjechië.  De waarneming van de jury klopte volgens haar niet en ze heeft de diskwalificatie ongedaan kunnen maken. Daarna overgestapt naar de 4.7: daar werd ze serieuzer en heeft ze veel geleerd en geselecteerd voor het NBT.  Toen trainer geworden.

Wes:
Van zijn 8e zeilt hij al. Gestart in de Optimist in Friesland en bij de Pettelaar en Den Bosch. Daarna Splash: Splash was gezellig, altijd leuk om te komen. Op het water om te winnen, maar er ook zijn voor elkaar. Later is hij hoofdinstructeur geworden. 

Waarom ben je bij Team Heiner Talents gegaan?

Thijs: Ongelooflijk gaaf de kansen die we krijgen en de dingen die we doen: zoals de Seasurvival OPS, waar we leren om uit een omgeslagen boot te komen en het vlot gebruiken. Nachtzeilen, waar je alles op de meters en navigatie doet. Soms lange tochten, soms korte baantjes. Soms heel vermoeiend, je draait shifts en hebt slaapdiensten. De wedstrijd naar Engeland. De North Sea regatta, de inshore en de offshore, Ramsgate week. Wat leuk is van zeilen bij Team Heiner: de persoonlijke ontwikkeling en het zeilen in teamverband. Als team willen we elkaar beter maken. Hoe gaan we om met leiderschap. De coach van Management Drives helpt ons daarbij.

Julia: Vorig jaar was het vooral leren zeilen op de jachten dit jaar is onze doelstelling bij wedstrijden om bij de beste 25% van het evenement eindigen.  Er zijn best sterkte concurrenten, maar we geloven dat het kan.  Waarom zou een jong team dat niet kunnen. Mijn eigen doelstelling is een betere zeiler te worden en de Volvo Ocean Race mee te doen. We hebben een erg leuk team bestaande uit 12 mensen,  6 jongens en 6 meisjes

Rosalie: Als trainer miste ze het zeilen, en wilde wel naar grote jachten. Maar helaas kende ze niemand in de wereld van de grote jachten. Door de oproep op Facebook heeft ze zich ingeschreven voor de Team Heiner Talents en is ze geselecteerd. Haar doel: zo snel mogelijk beter worden, Volvo Ocean Race meedoen en daarna over de hele wereld ingehuurd worden.

Wes: de kans om een professioneel zeiler te worden, je beroep ervan te maken, straks internationaal te varen.

Wie is je held?

Wes: Alex Thompson, bekend van de Vendee Globe. Waarom? hij geeft nooit op en leert nog steeds bij. Daarnaast heeft hij vette sponsors: Boss en Mercedes. Leven, kan niet zonder zeilen leven, dan gaat er nooit meer uit denk ik.

Rosalie: Heb niet een held, van iedereen een stukje

Julia: Hans Loermans, de trainer van het Splash Top &Talent Team.  Eigenlijk realiseer ik me nu pas hoeveel hij weet en hoeveel ik van hem geleerd heb. En Roy Heiner, dat hij ons de kans geeft dit te doen, en alleen inzet en passie voor terugvraagt.

 

Wat is je droom:

Voor alle 4: aan de Volvo Ocean Race mee te doen: het idee alleen al geeft kippenvel.
Wes: het geeft gevoel van vrijheid, uitlaatklep, het is het mooiste wat er is.
Rosalie: Zeilen doe ik al mijn hele leven, ik kan niet zonder zeilen leven, en dat gaat er nooit meer uit!

Hoe leuk is het om te zien hoe gepassioneerd deze zeilers hun droom achter na gaan. Of het toeval is dat er 4 uit het team uit de Splash komen: ja, het is gewoon ook grote leuke klasse en heeft ons het plezier in het zeilen meegegeven. Daar doen we het voor!

De SKON wenst jullie veel succes en ook veel plezier de komende tijd met de trainingen, wedstrijden en de voorbereidingen voor de Volvo Ocean Race 2020. We zullen jullie volgen.

 

 

 

Over Team Heiner Talents:

 

In Team Heiner draait alles om zeilen, topsport, teamsport en persoonlijke ontwikkeling. Team Heiner Talents is het jeugdteam van Team Heiner:

Onder 23 jaar en met ambitie! Met die gedachte is het jeugdteam Team Heiner Talents (voorheen Team Heiner Pups genoemd) opgericht. Speciaal voor jongens en meisjes die van wedstrijdzeilen houden en dat ook al aardig kunnen. Deze zeilers krijgen bij Team Heiner de kans zichzelf verder te ontwikkelen op grote boten, in short handed zeilen en in matchracing om zo de toppers van morgen te worden.

De opleiding die de Talents doorlopen duurt drie jaar en omvat alle aspecten van het kielboot zeilen, zoals boothandling, zeiltheorie, individuele kennis, samenwerking en groepsprocessen, onderhoud van schepen, beheersen van verschillende zeilposities aan boord, wedstrijdzeilen overdag, in de avond en op zee, het overvaren van schepen, veiligheid, navigeren en motorgebruik.

Ook het schrijven van wedstrijdverslagen en het verzorgen van sponsoractiviteiten hoort erbij. Na voltooiing van deze driejarige opleiding zijn de Team Heiner Talents klaar voor het grote werk en maken zij een goede kans om binnen diverse zeildisciplines door te dringen tot de top van de zeilwereld.

Team Heiner ondersteunt de Team Heiner Talents op zeiltechnisch vlak en zorgt ervoor dat het benodigde materiaal en trainers beschikbaar zijn. Het opleidingstraject zou niet mogelijk zijn zonder steun van de sponsoren: Moving Intelligence, Kuiper Verzekeringen, Flevo Marina, Reco, HollandBoat, Magic Marine en Management Drives. “Deze partijen geloven er net als wij sterk in dat de jeugd de toekomst heeft en dat het onze gezamenlijke verantwoordelijkheid is ze een goede kans te bieden. Samen met de inzet van de zeilers worden de kampioenen van morgen gecreëerd”, aldus Roy Heiner.